Uncategorized @fa

6 پارامتر مهم انتخاب یک فن کارخانه ای یا کارگاهی روز 18 شهریور 1403

فن کارخانه ای یا کارگاهی

پارامتر های مهم برای انتخاب یک فن کارخانه ای یا کارگاهی

   

انتخاب یک فن مناسب برای یک کارخانه نیازمند بررسی دقیق نیازها و شرایط عملیاتی است. البته که برای یک کارخانه نمی توان از یک فن و هواکش معمولی و خانگی برای تهویه استفاده کرد و انتخاب می بایست از دسته فن و هواکش صنعتی انجام شود. بنابراین در این مقاله، به توضیح مراحل انتخاب فن صنعتی و مشخصات ویژه‌ای که این فن را مناسب برای کاربردهای کارخانه ‌ای می‌کند، پرداخته می‌شود. از فن در کارخانه ها و کارگاه ها برای منظورهای متفاوتی مانند جابجایی هوا ، حذف آلودگی های هوا ، خنک سازی و کولینگ به صورت نصب جداگانه یا بر روی یک یونیت تهویه و تهویه مطبوع مانند هواساز ، چیلر ، برج خنک کن ( کولینگ تاور ) و … استفاده می شود.

۱.  بررسی قیمت فن صنعتی جهت انتخاب فن کارخانه یا کارگاه 

یکی از فاکتورهای انتخاب قیمت است اما تنها و کلیدی ترین عامل نیست. دیده می شود که برخی از خریدارن ،  فن با کمترین قیمت را انتخاب می کنند بدون اینکه به موضوعات مهمتر بپردازند و بدون اینکه توجه کنند این نوع خرید چه هزینه های بعدی را برای یک کارخانه در بر خواهد داشت هزینه هایی که اگر محاسبه شوند دیده می شود با همان هزینه ها شاید می شد دو فن دیگر خریداری نمود.

   

بررسی قیمت فن صنعتی جهت انتخاب فن کارخانه یا کارگاه 

انتخاب بهینه بین قیمت و کیفیت

هزینه اول انتخاب یک فن کارخانه ای بی کیفیت:

 خرید یک فن با کیفیت پایین به معنی کمتر بودن عمر مفید فن است. امکان دارد این فن حتی کمتر ازچهار تا پنج سال کار کند در حالیکه یک فن با کیفیت تا 10 سال عمر مفید را به صورت حداقلی خواهد داشت.

هزینه دوم انتخاب یک فن کارخانه ای بی کیفیت :

هزینه دیگر نیز مرتبط با توقف یک خط کارخانه جهت تعمیر و تعویض یک فن بدون کیفیت است. توقف خط به معنای کاهش آمار تولید است و کارخانه داران به جزییات می دانند که چه هزینه هایی را این توقف ها برای آنها در بر خواهد  داشت.

با توجه به توضیحات بالا برای انتخاب یک فن کارخانه ای به جای اینکه نخست به قیمت آن توجه شود به پارامترهای فنی و تکنیکال عملکردی فن ( مطابق آیتمهای زیر ) می بایست توجه شود و در نهایت قیمت فن صنعتی را مد نظر قرار داد.

۲.  نیازهای تهویه‌ ای کارخانه یا کارگاه

بررسی دقیق نیازهای تهویه‌ ای کارخانه گام اول می باشد. این نیازها بسته به نوع تولید، اندازه کارخانه، تعداد و نوع ماشین ‌آلات ، تعداد پرسنل و کارگران  و فرآیندهای تولید متفاوت است. برخی از عوامل کلیدی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:

  • نرخ جریان هوا : ( Airflow Rate )  میزان هوای مورد نیاز برای جابجایی در یک بازه زمانی مشخص. این مقدار باید بر اساس حجم فضا و تعداد و نوع ماشین‌آلات تعیین شود. جهت مطالعه بیشتر در ارتباط با این مفهوم به لینک ←  ” نرخ هوادهی فن “ و ” نرخ تعویض هوا “ از بخش واژگان فنی سایت مراجعه فرمایید.
  اندازه گیری نرخ هوادهی فن و هواکش  
  • افت فشار استاتیک : ( Static Pressure Loss )  فشاری که فن باید برای غلبه بر مقاومت‌های موجود در سیستم تهویه ایجاد کند. این مقاومت‌ها می‌توانند شامل فیلترها، مجاری هوا و اتصالات و دستگاه‌های دیگر باشند. جهت مطالعه بیشتر در ارتباط با این مفهوم به لینک ← ” افت فشار استاتیک “ مراجعه فرمایید.

نمونه ای از نمودار محاسبه افت فشار در اتصالات کانال کشی

  • دمای عملیاتی فن : ( Operating Temperature )  دمای محیطی که فن در آن کار می‌کند. فن‌ کارخانه ‌ای باید قادر به عملکرد در محدوده دمایی بیشتری از شرایط کاری یک کارخانه باشد.
  • کیفیت هوا : ( Air Quality )  نیاز به فیلتر کردن ذرات معلق، گازهای مضر یا دیگر آلاینده‌ها.

۳. انتخاب نوع فن کارخانه یا کارگاه

دو نوع اصلی فن که در کاربردهای صنعتی و کارخانه ‌ای استفاده می‌شوند عبارتند از فن‌های گریز از مرکز و فن‌های محوری یا همان اکسیال البته از نوع فن صنعتی آنها. انتخاب نوع مناسب بستگی به نیازهای خاص کارخانه دارد:

  • فن‌های گریز ازمرکز : ( فن سانتریفیوژ )  این فن‌ها برای کاربردهایی با فشار بالا و جریان متوسط مناسب هستند. آنها هوا را به صورت شعاعی از محور فن خارج می‌کنند و برای سیستم‌هایی که نیاز به فشار بالا دارند، ایده‌آل هستند. به لینک ← ” انواع فن سانتریفیوژ ( فن رادیال ) “ مراجعه فرمایید. 

فن کارخانه ای سانتریفیوژ

  • فن‌های محوری : ( Axial Fans ) یا همان فن اکسیال ، این فن‌ها برای جابجایی حجم زیادی از هوا با فشار کم تا متوسط مناسب هستند. آنها هوا را به صورت موازی با محور فن جابجا می‌کنند و برای تهویه عمومی و خنک ‌سازی فضاهای بزرگ مناسبمی باشند. به لینک ← ” انواع فن آکسیال – فن آلمانی ebm “ مراجعه فرمایید. 

فن‌های محوریفن کارخانه ای اکسیال یا محوری

۴. مشخصات فنی ویژه انواع فن‌ کارخانه ‌ای

فن‌های کارخانه ‌ای باید دارای مشخصات ویژه‌ ای باشند تا بتوانند در محیط‌ های صنعتی عملکرد مطلوبی داشته باشند. این مشخصات شامل موارد زیر است:

  • ساختار مقاوم و متریال به کار برده شده : فن‌های کارخانه ‌ای باید از مواد مقاوم در برابر خوردگی و سایش ساخته شوند. این فن‌ها معمولاً از فولاد ضد زنگ، آلومینیوم یا مواد کامپوزیتی با مقاومت بالا ساخته می‌شوند.
  • موتورهای با کارایی بالا: استفاده از موتورهای الکتریکی با راندمان بالا می‌تواند به کاهش مصرف انرژی و افزایش عمر مفید فن کمک کند. موتورهای با کلاس حفاظتی مناسب (IP) نیز برای حفاظت در برابر گرد و غبار و رطوبت ضروری هستند.
  • طراحی پروانه یا پره های بهینه ‌سازی شده: طراحی پره‌ها باید به گونه ‌ای باشد که حداکثر کارایی را با کمترین مصرف انرژی و نویز ایجاد کند. استفاده از تکنولوژی‌های مدرن مانند پره‌های منحنی یا پره‌های با زاویه متغیر می‌تواند به بهبود عملکرد فن کمک کند.
 

طراحی مهندسی پروانهطراحی مهندسی پروانه

 
  • نویز و سر و صدای فن : با توجه به وجود استانداردهای خاص برای میزان نویز در محیط کارخانجات جهت رعایت ایمنی کارگران و کارکنان ، انتخاب یک فن کارخانه ای یا کارگاهی با صدای کم و در حد استاندارد بسیار مهم خواهد بود. جهت مطالعه بیشتر به لینک ←  تراز صوت یا سطح سر و صدا “ مراجعه فرمایید.  
  • سیستم‌های کنترلی هوشمند : سیستم‌های کنترل سرعت و عملکرد فن باید به صورت اتوماتیک یا دستی قابل تنظیم باشند. استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند مانند فن با تکنولوژی EC  به بهبود کارایی و نظارت بهتر بر عملکرد فن کمک کند.

تکنولوژی هوشمند ECتکنولوژی هوشمند EC

  • قابلیت نصب  و نگهداری آسان : نصب آسان یک مجموعه الکتروفن مانند مدل های فن آلمانی  ebm  که به صورت Plug & Play  است ، یک از عمل های مهم در انتخاب فن است. همچنین  طراحی فن باید به گونه‌ ای باشد که نگهداری و تعمیرات آن به سادگی امکان ‌پذیر باشد. دسترسی آسان به اجزای کلیدی مانند پره‌ها، موتور و سیستم‌های کنترلی برای بازرسی های دوره ای و نگهداری منظم و پیشگیرانه ضروری است. 
 

نصب آسان

نصب آسان

 

۶. ملاحظات انرژی و هزینه

یکی از عوامل مهم در انتخاب فن کارخانه ‌ای یا کارگاهی، مصرف انرژی و هزینه‌ های مرتبط با آن است. انتخاب فن با کارایی بالا و مصرف انرژی کم می‌تواند به کاهش هزینه‌های عملیاتی کمک کند. برخی از نکات مهم در این زمینه عبارتند از:

  • راندمان انرژی:  فن‌های با راندمان بالا می‌توانند به طور قابل توجهی مصرف انرژی را کاهش دهند. بررسی برچسب‌های انرژی و مشخصات فنی موتورهای الکتریکی در نقطه عملکردی می‌تواند به انتخاب بهتر کمک کند.
راندمان الکتروفن

راندمان الکتروفن

  • هزینه‌ های نگهداری فن کارخانه ای :  هزینه ‌های نگهداری و تعمیرات فن‌ها نیز باید در نظر گرفته شود. انتخاب فن‌هایی که نگهداری آسان ‌تری دارند، می‌تواند به کاهش هزینه‌ های بلندمدت کمک کند و البته که برخی از فن ها از برندهای جهانی فن های بدون تعمیر در تمام طول عمر مفید کاری خود می باشند مانند فن آلمانی ebm که مشتریان این ادعا را تایید می کنند.
  • عمر مفید:  فن‌های با کیفیت بالا و ساختار مقاوم معمولاً عمر مفید بیشتری دارند و در نتیجه همانطور که در ابتدای همین مقاله عنوان شد ، هزینه‌های تعویض و تعمیرات کمتری را در طول زمان به دنبال دارند.

. مشاوره با تیم فنی شرکت های تامین ‌کنندگان

انتخاب فن مناسب برای یک کارخانه نیازمند مشاوره با متخصصان و تامین‌کنندگان معتبر است. این افراد می‌توانند با توجه به نیازهای خاص کارخانه، بهترین راه‌ حل‌ها و محصولات را پیشنهاد دهند. همچنین، بررسی نظرات و تجربیات سایر کاربران و مشتریان نیز می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر کمک کند.

جهت مشاوره با تیم فنی شرکت تهویه توس می توانید از لینک بخش مهندسی فروش یا راه های ارتباطی زیر در تماس باشید: 

واتساپ: 989002158949+

ایمیل:  marketing@tahviehtoos.com

فن و هواکش در چه کارخانه یا کارگاه هایی استفاده می شود

همانطور که مشخص است موضوع تهویه و تهویه مطبوع یک رکن اصلی در تمام فضا ها می باشد اما در کارخانجات و کارگاه ها این مورد به صورت بسیار تخصصی تر نسبت به فضاهای کوچکتر و یا محیطهایی مانند کاربری خانگی مطرح می شود. در پایین بخش از دسته های کارخانجات که تهویه تخصصی و فوق تخصصی را نیاز دارند آورده شد است:

فن کارخانه و کارگاه

  • صنایع نفت ، گاز و پتروشیمی                                                           – صنایع چوب
  • صنایع رنگ                                                                                   – صنایع پوشاک
  • صنایع آهن ، فولاد و فلزات                                                               – تولید محصولات صنایع تهویه و تهویه مطبوع
  • کارخانه تولید سرامیک ، شیشه و مواد معدنی                                    – کارخانه یا کارگاه  تولید مواد شیمیایی
  • صنایع غذایی و آشامیدنی                                                              – صنعت چاپ و نشر
  • کارخانه یا کارگاه تولید لاستیک و پلاستیک                                         – کارخانه تولید مواد سلولزی ، کاغذ و مقوا
  • کارخانه یا کارگاه تولید چرم و صنایع پوست                                         – صنایع مخابرات و الکترونیکی
  • فناوری اطلاعات و صنایع ساختمان                                                   – صنایع ریلی ( مترو قطار ) و دریایی
  • کارخانه و کارگاه تولید خودرو و قطعات یدکی                                       – کارخانه نساجی
  • کارخانه و کارگاه تولید لوازم ساختمانی                                             – کارخانه تولید تجهیزات پزشکی و اندازه گیری
  • کارخانه و کارگاه بازیافت                                                                – صنایع تولید تجهیزات برقی و الکترونیکی و اتوماسیون
  • صنایع کشتیرانی                                                                         – صنایع حمل و نقل
  • کارخانه و کارگاه تولید مبلمان                                                         –  صنایع دامداری و کشاورزی ( گلخانه ها … )

و البته خیلی از کارخانه های دیگر که به جهت طولانی شدن لیست ، در این قسمت بیشتر به آن پرداخته نمی شود.

با توجه به تمامی مطالب یاد شده بالا مشاهده می گردد که انتخاب یک فن مناسب برای کارخانه نیازمند بررسی دقیق نیازها، شرایط عملیاتی و مشخصات فنی است. فن‌های کارخانه ‌ای باید دارای ساختار مقاوم، موتورهای با کارایی بالا، پره‌های بهینه ‌سازی شده و سیستم‌های کنترلی هوشمند و  پیشرفته باشند. همچنین، ملاحظات انرژی و هزینه و مشاوره با تیم فنی شرکت ها و  تامین‌کنندگان معتبر می‌تواند به انتخاب بهترین گزینه کمک کند. با توجه به این نکات، می‌توان از عملکرد بهینه و طول عمر بیشتر فن‌های کارخانه‌ ای اطمینان حاصل کرد و در عین حال هزینه‌های عملیاتی و نگهداری را کاهش داد.